Автор: trinitymedia

Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги, Здружението на новинари на Македонија, Македонскиот институт за медиуми, Советот за етика во медиумите на Македонија, Институтот за комуникациски студии и Фондацијата „Метаморфозис“ на 29 септември 2023 година, потпишаа Меморандум кој ќе ја уредува меѓусебната соработка поврзана со следењето на начинот на однесување и постапување на повеќе чинители во онлајн просторот за време на изборни процеси и референдуми. Со Меморандумот подетално е разработен начинот на дејствување на Координативното тело за пријавување и постапување по претставки кои ќе се однесуваат на политичките партии, нивните кандидати, независните кандидати, интернет изданијата на радиодифузерите, онлајн медиумите, проверувачите…

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ

На 12 октомври со почеток во 12 часот, во Хотелот „Холидеј Ин“, Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги во коорганизација со ОБСЕ/ОДИХР ќе одржи настан на кој ќе биде промовиран Кодексот за однесување во онлајн просторот за време на изборни процеси и референдуми. Кодексот е изготвен на иницијатива на Агенцијата во соработка со релевантните институции од областа – Здружението на новинари на Македонија, Македонскиот институт за медиуми, Советот за етика во медиумите, Институтот за комуникациски студии и Фондацијата Метаморфозис. Во процесот на изготвување е користена експертска помош од ОБСЕ/ОДИХР. На настанот ќе биде презентирано начинот на функционирање и улогата…

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ